h

Burgerraadslid Meltem Okcu in de media: Column Spotlight

19 juli 2013

Burgerraadslid Meltem Okcu in de media: Column Spotlight

Meltem Okcu (burgerraadslid SP) beantwoordt in de column Spotlight zeven vragen over de politiek.

 Ik ben actief in de politiek omdat…

De politiek is mij eigenlijk met de paplepel ingegoten: ik kom uit een links en socialistisch nest, waar politiek dagelijkse gespreksstof was. Soms maak ik de grap dat politiek bij mij in de familie genetisch is bepaald. Altijd heb ik te doen gehad met onderdrukte volkeren en de minder bedeelden. Altijd heb ik voor hen op willen komen. Vanwege de oprukkende commercie, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, worden de verschillen tussen arm en rijk steeds groter. Dat is een slechte ontwikkeling. Het tegengaan van dit soort onrecht is één van de voornaamste redenen waarom ik actief ben geworden in de politiek.

Wie zijn uw (politieke) voorbeelden?

Een specifiek voorbeeld heb ik niet; althans niet in de zin van een 'idool. Maar voor mensen die een geweldloze strijd leveren voor het hand in hand samenleven van alle bevolkingsgroepen, zoals Moeder Theresa, Martin Luther King, Mahatma Gandhi en Nelson Mandela, heb ik veel bewondering. Verder laat ik mij graag door goede inhoudelijke standpunten, van wie dan ook, inspireren. Zo vind ik SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen sterk in verschillende opzichten: zowel inhoudelijk als technisch gezien is zij een goede debater, scherp maar tegelijkertijd begaan met de mensen en ook als persoon is zij ontzettend aardig. Wanneer iemand al deze eigenschappen bezit, is diegene in mijn ogen succesvol en een voorbeeld voor velen. Veelzijdigheid is een belangrijk aspect voor een politicus. Voor mensen die zich met hart en ziel inzetten voor een rechtvaardige politieke missie heb ik veel respect.

Mijn speerpunt voor deze raadsperiode is…

In de eerste plaats een gezonde sociale werkplaats: Promen. Mensen die beschut werk nodig hebben omdat ze een beperking hebben en daardoor niet elders kunnen werken, mogen niet verplicht worden werk te verrichten dat ze niet kunnen verrichten. De oprichting van het Werkplein dat zorg draagt voor reïntegratietrajecten is een goede zaak. Daarnaast helpt Capelle Werkt mensen met het zoeken naar een baan. Het mag echter niet zo zijn dat mensen worden opgeleid om te schoffelen of poepzuigen en gedwongen voor hun uitkering moeten werken. Dat is in mijn ogen geen reïntegratie. En in dit land hebben wij niet voor niets een minimumloon afgesproken. Bovendien zorgt dit voor een verdringing van volwaardige banen. Daarnaast is goed onderwijs van groot belang. Bibliotheken zijn naar mijn mening een onmisbare basisvoorziening. Nu worden die ook in Capelle te makkelijk gesloten. Verder verdienen de ouderen in Capelle meer respect. Voldoende zorg, begeleiding, hulp en dagbesteding voor mensen die het nodig hebben is absoluut één van mijn speerpunten. Mantelzorg wordt steeds belangrijker. De nieuwe Capelse welzijnsorganisatie Buurtkracht is op dit moment op zoek naar meer mantelzorgers vanwege overbelasting van de huidige. Mantelzorgers verdienen meer ondersteuning en waardering. Uitbreiding van het zorgverlof en ontheffing van de sollicitatieplicht kunnen hen helpen. Er moet professionele hulp voorhanden zijn die de zorg kan overnemen zodat de zorg draaglijker wordt.

Wat wilt u bereiken in de Capelse politiek?

Kort samengevat enkele van mijn belangrijkste punten: meer mensen aan het werk. Mensen mogen niet via een verkapt reïntegratietraject de baan van een ander overnemen en daarvoor minder dan het minimumloon ontvangen. Op dit moment zijn er veel werkloze jongeren in Capelle voor wie de SP een meldpunt heeft opgericht. Daar ontvangen wij schrijnende verhalen van jongeren die onvoldoende worden begeleid naar passend werk, geen opleiding kunnen vinden, zonder inkomen zitten en in sommige gevallen zelfs in de schuldhulpsanering terechtkomen. Namens de SP wil ik deze jongeren in samenwerking met bedrijven helpen begeleiden. Er is genoeg werk maar er moet goed met ondernemingen worden samengewerkt om tot maatwerk te kunnen komen. Daarnaast is het geen goede zaak dat zorg en welzijn worden aanbesteed: om de paar jaar kiest het college voor een nieuwe aanbieder die het goedkoopst is. Onlangs hebben wij het weer ervaren in Capelle: de overgang van Dock naar Buurtkracht bracht veel tumult en onzekerheid met zich mee, veel kennis en ervaring ging verloren en veel vrijwilligers haakten af. Marktwerking in en privatisering van het welzijnswerk en de gezondheidszorg moeten wij niet willen. De zorg is geen product, het is mensenwerk: voor mensen en door mensen.

Wie of wat verdient een compliment en waarom?

De mensen die zich inzetten voor ons prachtige -op initiatief van de SP naar cultuurpodium omgetoverde - Capsloc verdienen wat mij betreft absoluut een compliment. Onlangs studeerde zangeres en songwriter Sanne de Jong van de Codarts Popacademy af in Capsloc. Daarnaast heeft de rockband HeavyLight er een videoclip opgenomen die Coldplay zelfs op hun website plaatste. Verder zijn er natuurlijk veel meer mooie optredens van getalenteerde jongeren. Dit is iets waar wij trots op mogen zijn.

Mijn top 3 van ergernissen in Capelle aan den IJssel is…

  1. Van echte banen wordt vrijwilligerswerk gemaakt. Dat is niet goed voor professionals want die raken hun baan kwijt en niet goed voor vrijwilligers want die worden afgescheept met een fooi;
  2. Armoede neemt zowel in Capelle als in heel Nederland toe. Het is zeer zorgelijk dat steeds meer mensen een beroep moeten doen op voedselbanken en dat er steeds meer kinderen zijn die niet dagelijks een warme maaltijd kunnen eten;
  3. Er moeten voldoende activiteiten worden georganiseerd voor ouderen. Eenzaamheid onder die groep moeten we op deze manier bestrijden.

Mijn top 3 van beste punten in Capelle aan den IJssel is…

  1. Capelle heeft de rivier de IJssel en veel groen zoals Hitland, het Schollebos en andere parken. Dat is een zegen voor veel bewoners. Ook hebben we het kleinste museum van heel Nederland: het Dief- en Duifhuisje. Dat is uniek:
  2. We liggen op steenworp afstand van Rotterdam, maar het landelijk karakter van de gemeente is behouden:
  3. De rust van een kleine gemeente gecombineerd met de nabijheid van de stad maken Capelle tot een heerlijke woonplaats voor iedereen, ongeacht leeftijd of herkomst.

 

U bent hier