h

Welzijnswerk niet Europees aanbesteden

21 maart 2012

Welzijnswerk niet Europees aanbesteden

De Capelse SP is fel tegenstander van plannen om het gemeentelijk welzijnswerk Europees aan te besteden. Volgens burgerraadslid Meltem Okcu is het veel verstandiger als de gemeente zelf een welzijnsorganisatie kiest die goed bij Capelle past en daar een subsidierelatie mee aangaat. Daarnaast maakt de SP bezwaar tegen de forse bezuiniging van 700.000 euro op het welzijnswerk. “De plannen worden verkocht als 'welzijn nieuwe stijl' waarbij zelfredzaamheid het uitgangspunt zou zijn. In de praktijk is het meer een aanpak van 'zoek het zelf maar uit!'” meent SP-raadslid Okcu.

Een Europese aanbesteding houdt in dat de gemeente het welzijnswerk op de markt zet en aanbieders uit de hele EU de mogelijkheid hebben om zich in te schrijven op de aanbesteding. De aanbieder die de laagste prijs vraagt, krijgt de opdracht om de komende vier jaar het welzijnswerk in Capelle aan den IJssel uit te voeren. Volgens de SP is dit niet wenselijk en de partij stelt voor om de aanbieder te kiezen die het beste bij Capelle past en daar dan een subsidierelatie mee aan te gaan. Meltem Okcu: “Een Europese aanbesteding is handig voor commerciële zaken of voor bijvoorbeeld het aanleggen van infrastructuur, maar bij welzijnswerk gaat het om de zorg en ondersteuning aan onze Capelse inwoners. Dat gooi je niet op de Europese markt maar dan kies je voor een partij die goed bij ons past.”

De landelijke SP verzet zich al jaren tegen de marktwerking in zorg en welzijnswerk. Die aanbesteding is niet verplicht maar wordt vaak door gemeenten gebruikt om te komen tot bezuiniging. Omdat aanbieders zo laag mogelijk willen inschrijven op aanbestedingen gaat dit meestal ten koste van het personeel en de dienstverlening aan cliënten. De komende raadsvergadering op maandag 26 maart zal de SP een wijzigingsvoorstel indienen om af te zien van de Europese aanbesteding.

U bent hier