h
Verkiezingsprogramma SP Capelle aan den IJssel 2018-2022

Bestuur & organisatie

Bij belangrijke veranderingen die een groot deel van de inwoners aangaan wordt een referendum uitgeschreven.

Persoonlijk contact door de ambtenaren met inwoners is van belang. Klachten, aanvragen e.d. worden persoonlijk afgehandeld. Brieven en e-mails van inwoners worden op tijd en zorgvuldig beantwoord.

De gemeentelijke organisatie houdt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in het oog; werkt duurzaam, strijdt tegen exorbitante beloningen en biedt stageplaatsen aan. Zij heeft ook aandacht hiervoor bij aanbestedingen en subsidierelaties.
Bewoners worden gericht uitgenodigd voor wijkinspraakavonden (WOP). Hierbij worden bewoners actief en vroegtijdig geïnformeerd over eventuele plannen. Financiering en verantwoording voor bewonersinitiatieven loopt via het WOP en wordt niet direct overgemaakt aan individuele inwoners. 

De gemeenteraad wordt voldoende ondersteund om haar taak goed uit te voeren. Zo wordt er niet bezuinigd op de ondersteuning van de gemeenteraad, waaronder een rekenkamer en de griffie. Wel kijken we kritisch naar de raadsvergoeding (salaris van raadsleden). Wanneer verdere bezuinigingen nodig zijn verlagen we de raadsvergoeding met 10%.

Een onafhankelijke ombudsman is belangrijk voor Capelle. De ombudsman kijkt niet alleen of de juiste procedure is gevolgd, maar toetst ook de einduitkomst op redelijkheid en billijkheid.

De gemeente gaat zorgvuldig om met belastinggelden. We beperken de inhuur van derden en zijn terughoudend met de inzet van externe onderzoeksbureaus. De gemeente voert zoveel mogelijk zelf uit. Verdere privatisering of het op afstand plaatsen van gemeentelijke diensten gaan we tegen en waar mogelijk draaien we het terug, om zo de democratische controle optimaal te houden.

Wethouders gaan terughoudend om met declaraties. Verder zijn ze verplicht om jaarlijks een lijst met gedeclareerde onkosten aan de gemeenteraad openbaar te maken.

De gemeente Capelle aan den IJssel blijft een zelfstandige gemeente, maar werkt op sommige onderdelen samen met buurgemeenten, zeker wanneer er sprake is van grensoverschrijdende belangen, zoals verkeer, vervoer of economie.

De gemeente Capelle aan den IJssel streeft ernaar om de lasten voor inwoners laag te houden. De gemeentelijke belastingen worden niet significant verhoogd boven op de inflatie. Inwoners met een minimuminkomen krijgen kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen.

De gemeente gaat zorgvuldig om met het verstrekken van subsidies. Daarnaast controleert de gemeente of subsidiegelden juist worden besteed. Subsidies waarvan het algemeen maatschappelijk nut onvoldoende duidelijk is, worden stopgezet.

Er wordt door de gemeente actief werk gemaakt van emancipatie en acceptatie van homoseksuelen, lesbiennes en transgenders, door zelf initiatieven te ontplooien of anderen te ondersteunen. De gemeente betrekt hierbij scholen, sportverenigingen en bedrijfsleven.

U bent hier