h
Verkiezingsprogramma SP Capelle aan den IJssel 2018-2022

Wonen

Iedere Capellenaar heeft recht op een goede en betaalbare woning. Het aanbod sluit aan bij de vraag van de inwoners. Het woningaanbod is een mix van 35% sociale huursector en 65% particuliere huur/koopsector. De gemeente maakt zich er in de regio sterk voor dat ook daar voldoende betaalbare woningen beschikbaar blijven, om te voorkomen dat Capelle huurders van omringende gemeenten moet huisvesten.

We zetten meer in op de ontwikkeling van huurwoningen in het middensegment. Nu zien we vaak een groot gat tussen sociale huurwoningen en de particuliere verhuur. Eventueel kan de woningcorporatie hier ook een rol in spelen.

Bij kwetsbare buurten wordt zeer terughoudend omgegaan met het plaatsen van bewoners met psychische problemen die overlast veroorzaken in de buurt. Voor deze doelgroep moet een andere oplossing komen, waarbij intensievere begeleiding noodzakelijk is.

Per buurt wordt ingezet op een gevarieerd aanbod. De gemeente zorgt samen met de woningcorporaties voor een goed aanbod van betaalbare woningen. 

Er worden geen betaalbare huurwoningen gesloopt. Het renoveren van de bestaande voorraad sociale woningen heeft prioriteit, waarbij “nul op de meter” het uitgangspunt is.

Overlast, criminaliteit en ondermijning in woonwijken pakken we hard aan. We accepteren niet dat sommige bewoners het woongenot van andere verstieren. We kiezen hiervoor een mix van maatschappelijk werk en handhaving. 

We starten met de bouw van Hoven fase II. We kiezen hier voor 50% sociale huurwoningen en 50% betaalbare koop en/of middensegment huur. Het project wordt een mix van grondgebonden woningen en appartementen. Hoogbouw zoals bij Hoven fase I wijzen we af. We ontwikkelen de locatie 's-Gravenweteringspark, waarbij rekening wordt gehouden met een goede inpassing in de omgeving.

Langdurig leegstaande kantoorruimtes worden waar mogelijk omgebouwd tot betaalbare studio's of appartementen.  

Het fijnmazige voorzieningenaanbod van winkels, sport, horeca, scholen, zorgcentra en dergelijke wordt beschermd. Buurtbewoners moeten zich betrokken kunnen voelen bij hun buurt. 

Het bestuur van een Wijkoverlegplatform wordt democratisch gekozen door de buurtbewoners. De platforms zoeken actief buurtbewoners op en wachten niet alleen af. Het budget van de wijkoverlegplatforms wordt uitgebreid. Wijkoverlegplatforms krijgen naast de verantwoordelijkheid voor het organiseren van activiteiten in de buurt, meer zeggenschap over de inrichting van hun buurt. 

Statushouders worden verspreid over de gemeente gehuisvest om hiermee de integratie te bevorderen. 

De eisen van welstand voor woningen worden aangescherpt. Er wordt gehandhaafd op zaken waar geen geldige bouwvergunning voor is. Dit om verpaupering van de gemeente te voorkomen. 

De OZB stijgt mee met de inflatie. Deze belasting is geen melkkoe voor de gemeente. Eventuele verdere stijging is alleen mogelijk wanneer hier een zeer goede algemeen maatschappelijke reden voor is. 

U bent hier