h
Verkiezingsprogramma SP Capelle aan den IJssel 2018-2022

Duurzaamheid

Onze gemeente moet voor 2050 klimaatneutraal zijn. De gemeente voert hierbij de regie, maar staat open voor, en sluit aan bij, initiatieven vanuit de samenleving. Hiervoor wordt eenmalig vijf miljoen euro extra geïnvesteerd.

Afvaltoerisme wordt hard aangepakt en gezien als een economisch en milieudelict. We zorgen ervoor dat afvalcontainers alleen te openen zijn door bewoners van de betreffende wijk. 

We ondersteunen bewoners om de overstap te maken naar duurzame energie en het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Het Capelse energiecollectief krijgt daarom meer budget en ondersteuning vanuit de gemeente wordt uitgebreid. Gezien de enorme uitdaging, kunnen we dit niet alleen overlaten aan vrijwilligers.

Zonnepanelen worden geïnstalleerd op gebouwen die eigendom van de gemeente zijn of van partners waar nauw mee wordt samengewerkt. Daarnaast voert de gemeente energiebesparende maatregelen door in deze gebouwen.

We ondersteunen de overstap naar volledig elektrisch rijden. Hiervoor krijgt elke buurt minimaal twee openbare oplaadpunten.

We laten ook mensen met minder draagkracht of mensen die geen eigen auto willen profiteren van de voordelen van elektrisch rijden. Door deelautoprojecten op te starten, waarbij bewoners een abonnement kunnen afsluiten en zo altijd beschikking hebben over een elektrische auto. Het opladen van deze auto’s wordt zoveel mogelijk gekoppeld aan gemeentegebouwen waar de energie wordt opgewekt middels zonnepanelen. 

Alle openbare verlichting is in led uitgevoerd. Waar de verlichting niet de hele nacht noodzakelijk is, worden lampen uitgeschakeld en deze kunnen eventueel middels een sensor worden ingeschakeld wanneer er een voorbijganger loopt.

Er worden geen nieuwbouwprojecten meer opgeleverd met een gasaansluiting. Hierbij wordt gekozen voor andere oplossingen, zoals aardwarmte of zonneboilers.

Samen met woningcorporaties richten we een duurzaamheidsfonds op. Hieruit worden verbeteringen aan sociale huurwoningen doorgevoerd om deze energiezuiniger te maken. Het uitgangspunt is dat elke sociale huurwoning ten minste een B-energielabel heeft voor 2022.

VvE’s worden ondersteund om voor 2022 energiebesparende maatregelen door te voeren om voor 2022 ten minste twee stappen te maken op de energielabel-ladder.

Alleen gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid en ongedierte in de gemeente. In verband met een mogelijke relatie met bijensterfte komt er een verbod op het gebruik van zogeheten 'neonicotinoïden' voor particulieren in onze gemeente.

De gemeente stelt braakliggende terreinen beschikbaar voor het ontwikkelen van stadstuinen. Voor iedere boom die gekapt wordt, planten we minstens een nieuwe volwassen boom. 

De kinderboerderij moet een belangrijke functie hebben in het geven van natuur- en milieueducatie voor de jeugd. Deze wordt in stand gehouden en waar mogelijk uitgebreid. 

Het stoken van houtkorven wordt ontmoedigd, omdat deze in een bebouwde omgeving veel overlast veroorzaken en fijnstof produceren. 

U bent hier