h

SP Capelle: Kantoorpanden ombouwen tot starters woningen.

28 augustus 2007

SP Capelle: Kantoorpanden ombouwen tot starters woningen.

SP werkgroep Capelle start acties rondom de leegstand van kantoorpanden. Het is de hoogste tijd dat er wat gedaan wordt aan deze leegstand, bijvoorbeeld door de kantoren om te bouwen tot starters woningen. Ook zouden eigenaren van langdurig leeg staande panden extra gemeentebelasting moeten betalen. Dan wordt het een stuk minder aantrekkelijk om panden lang leeg te laten staan.

In de meeste gemeentes neemt de leegstand van kantoorpanden af. Zo niet in Capelle aan den IJssel. De leegstand steeg in 2006 van 83,000 naar 114,000 vierkante meter ofwel bijna 17 voetbalvelden. Volgens de gemeente wordt deze leegstand veroorzaakt wordt door de leegloop van Rivium, dit zou het gevolg zijn van faillissementen in de ICT-sector.

Hierbij wordt echter voorbij gegaan aan het feit dat er door geheel Capelle heel veel kantoorpanden en kantoorunits leeg staan. Capelle aan den IJssel staat al veel langer in de top 5 van plaatsen met de meeste leegstand van Nederland. Alhoewel dit probleem al veel langer speelt zijn er in Capelle alleen maar meer kantoorpanden bijgebouwd. Neem bijvoorbeeld Fascinatio, ook daar zijn kantoorpanden gebouwd en een deel moet nog worden opgeleverd. Dat terwijl een paar meter verder in Rivium de mooiste kantoorpanden leeg staan.

De SP Capelle is van mening dat deze kantoorpanden snel een nuttige bestemming moeten krijgen. "We hebben met de werkgroep door geheel Capelle de leegstand van kantoren vastgelegd. Je schrikt echt van de grote aantallen leeg staande kantoorpanden. Het zijn ook vooral de wat oudere kantoren die al heel lang leeg staan. Zoals de kantoorpanden bij het station Schollevaar."

De wachtlijsten voor betaalbare huurwoningen zijn nog steeds lang. In Rotterdam worden momenteel veel goedkopere huurwoningen gesloopt en er komen duurdere woningen voor terug. Het is te verwachten dat een deel van deze Rotterdammers noodgedwongen naar Capelle zal verhuizen. Voor een starter wordt het dan nog moeilijker om aan een betaalbare woning te komen. De SP vindt dat de gemeente de kantoorpanden die geheel of bijna geheel leegstaan weer snel een bestemming moet geven. Sommige kantoorpanden zouden prima omgevormd kunnen worden tot starters woningen.

Tevens is de SP van mening dat eigenaren van kantoorpanden die langer dan een jaar leegstaan extra "leegstand" belasting moeten betalen. Dit geld kan de gemeente weer gebruiken om te investeren in de Capelse wijken. Ook wordt het dan een stuk minder aantrekkelijk om panden lange tijd leeg te laten staan.

"Er wordt door de gemeenteraad al jaren gediscussieerd over starters woningen. Ondertussen is er jaren lang nauwelijks gebouwd voor starters. Er worden voornamelijk dure koopflats gebouwd, neem bijvoorbeeld de "twintowers" die het Hitland mogen ontsieren. Ook de flats die bij het Slotplein worden gebouwd zijn in de hogere prijsklasse. Van het idee dat mensen die nu in een goedkope huurwoning wonen doorstromen naar de dure flats komt in de praktijk niets terecht. Het zou een goed initiatief zijn wanneer de gemeente nu de kans grijpt om van leeg staande kantoorruimte woningen te maken voor starters"

De SP werkgroep Capelle wil graag in contact komen met mensen die al langer dan twee jaar ingeschreven staan voor een betaalbare huurwoning in Capelle aan den IJssel. Wij zijn erg benieuwd naar hun ervaringen en ideeën.

U bent hier