h

Handtekeningactie voor gratis OV

28 mei 2008

Handtekeningactie voor gratis OV

De SP in Capelle aan den IJssel start met een handtekeningactie voor gratis openbaarvervoer voor ouderen boven de 65 en kinderen tot 12 jaar. In Rotterdam kunnen ouderen al langer gratis gebruik maken van het OV. De SP is van mening dat dit in Capelle ook haalbaar is voor deze groepen mensen. De komende weken zullen de socialisten zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen. Deze zullen worden aangeboden aan de Capelse raad, om deze ervan te overtuigen dat veel mensen het plan van de SP steunen.

In Rotterdam loopt vanaf 2007 een proef met gratis openbaarvervoer voor ouderen. Uit de evaluatie van deze proef blijkt dat Rotterdamse 65-plussers in de eerste vier maanden 2,7 miljoen keer gebruik maakten van de tram, bus of metro. Dat is gemiddeld 53 ritten per persoon. Het aantal ouderen dat gebruik maakt van het openbaar vervoer steeg tijdens de proef met acht procent en de mensen die al met het OV reisden, maakten er in die vier maanden veel vaker gebruik van. Ouderen gingen vaker naar de bioscoop of naar een restaurant. Ze reisden minder vaak met de auto. Het aantal reizigerskilometers dat de RET maakte nam door de proef met 2,5 procent toe in 2007. Dat is voor het eerst sinds jaren: sinds de bezuinigingen in 2003 nam het aantal reizigerskilometers elk jaar af.

Als het aan de Rotterdamse VVD-wethouder Baljeu ligt stopt de proef met gratis OV in Rotterdam per 30 juni. Omdat de resultaten positief zijn, wil de SP dat in Rotterdam het gratis OV blijft bestaan. Daarom zal ook de SP in Rotterdam actie voeren.

U bent hier