h

Gratis OV voor ouderen is betaalbaar

26 augustus 2008

Gratis OV voor ouderen is betaalbaar

Vorig jaar was er in Rotterdam een proef met gratis openbaar vervoer voor mensen boven de 65. De Capelse ouderen konden daar destijds geen gebruik van maken omdat dit volgens de gemeente te veel geld zou kosten. Volgens de SP is dit onzin en heeft de gemeente onterecht de ouderen voorgehouden dat het te duur zou zijn. In juni is de SP gestart met een handtekeningenactie voor gratis OV voor mensen boven de 65 en kinderen tot 12 jaar. Inmiddels zijn er ongeveer 800 handtekeningen opgehaald.

“De ouderen in Capelle zijn verbolgen over het feit dat de gemeente hun van een jaar lang gratis reizen heeft onthouden, terwijl Rotterdamse ouderen hier wel gebruik van konden maken. De kosten van gratis OV voor ouderen vallen reuze mee, de bussen en metro’s rijden immers toch al. De gemeente hoeft alleen de vergoeding te betalen voor de abonnementen en roze strippenkaarten de mensen van boven de 65 jaar. Dat komt in Capelle neer op maximaal € 300.000,- per jaar. Het liefst zouden we nog een stapje verder gaan en ook het OV gratis maken voor kinderen tot 12 jaar, aangezien deze ook reizen met een roze strippenkaart.” Aldus Jurgen van der Sloot van de SP Capelle

Gratis OV voor ouderen leidt tot extra reizen van ouderen en het ondernemen van meer activiteiten. De stedelijke bereikbaarheid wordt ook verhoogd doordat ouderen minder vaak de auto gebruiken. Dit zijn enkele conclusies uit het evaluatierapport “gratis OV voor 65-plussers” dat staatsecretaris op 2 juli naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De handtekeningen worden eind september aangeboden aan de gemeenteraad. De andere SP afdelingen in de regio Rijnmond gaan ook starten met de handtekeningenactie voor gratis openbaarvervoer.

U bent hier