h

SP bezoekt zorginstelling de Zellingen

21 augustus 2009

SP bezoekt zorginstelling de Zellingen

Afgelopen donderdag hebben Jurgen van der Sloot en Anneke Bosgieter van de SP afdeling Capelle een bezoek gebracht aan de Zellingen. De Zellingen is een stichting die onder andere thuiszorg levert in Capelle. Door de overheidsbezuinigingen op de AWBZ ontstaan er veel schrijnende situaties, waardoor de Zellingen niet de zorg meer kan verlenen die eigenlijk nodig is. Daarnaast gaat de gemeente Capelle door met het uitkleden van de thuiszorg. Mensen krijgen nog steeds minder zorg en vaak ook van mindere kwaliteit. De Zellingen doet er alles aan om mensen toch nog de benodigde zorg te verlenen, maar in veel gevallen wordt dit door politieke keuzes onmogelijk gemaakt.

Werkbezoek Zellingen

“Niet langer naar de dagbesteding door bezuinigingen op AWBZ”

HandenJurgen van der Sloot: “We zijn ook bij clienten thuis geweest om een goed beeld te krijgen hoe politieke beslissingen uitwerken in de praktijk. Je schrikt waar het huidige beleid toe leidt. Ik ben op bezoek geweest bij een oudere dame die artrose heeft, weinig contact maakt, vaak somber is en vergeetachtig. Sinds een tijd kon ze drie dagen per week naar de dagbesteding van het verzorgingshuis. Ze vertelde me ze dit ziet als haar tweede huis, ze had er leuke contacten opgedaan . Deze dagbesteding wordt betaald vanuit de AWBZ. Alleen door de bezuinigingen is ze opnieuw geïndiceerd en vanaf volgend jaar mag mevrouw niet meer naar de dagbesteding. Mevrouw was hier erg geëmotioneerd over, net nu ze het zo naar haar zin had op de dagbesteding wordt dat haar straks afgenomen. Het deed me wel goed om te zien dat de Zellingen haar uiterste best doet om toch nog een oplossing te vinden voor deze vrouw.”

Naast de AWBZ zijn er ook veel problemen met de uitvoering van de WMO. De gemeente is verantwoordelijk voor de thuiszorg, nu worden weer veel mensen opnieuw geïndiceerd. Het is voor de SP een doorn in het oog dat dit nog steeds telefonisch gebeurd.

“Gemeente Capelle pakt thuishulp af van vrouw waarvan pas haar man is overleden”

“Het is onmogelijk om door de telefoon te bepalen hoeveel thuiszorg iemand nodig heeft. De gemeente wil er flink op bezuinigingen en pakt uren thuiszorg van de mensen af. Ook wordt de vertrouwde thuiszorghulp vaak vervangen door een voor de gemeente goedkopere alphahulp. We zijn bij een vrouw op bezoek geweest waarvan haar man sindskort is overleden. De gemeente heeft haar telefonisch geïndiceerd waarnaar mevrouw minder zorg kreeg en ook haar eigen hulp kwijt raakte. Het ergste is dat mevrouw zelf nooit in de gaten heeft gehad dat ze is geïndiceerd, ze dacht dat de gemeente belde om te vragen hoe het met haar ging.” Aldus Anneke Bosgieter

U bent hier