h

Wijkverpleegkundige bepaalt uren zorg

27 september 2009

Wijkverpleegkundige bepaalt uren zorg

De SP in Capelle aan den IJssel is verbolgen dat PVDA-wethouder Jaliens de problemen in de thuiszorg met de telefonische indicatie wegzet als een incident. Jaliens beweerd dat mensen in Capelle de zorg krijgen die hen toekomt. Jurgen van der Sloot van de SP: " In 2008 hebben we al geconstateerd dat mensen minder uren zorg krijgen, ook dit jaar gaat de wethouder door met dit wanbeleid. Ik moet constateren dat de wethouder niet ingrijpt en dat hij de vele mensen die minder zorg krijgen wegzet als een incident". De SP wil dat de gemeente stopt met de telefonische indicatie. De wijkverpleegkundige of de huisarts moet bepalen hoeveel zorg iemand nodig heeft.

Volgens de SP is het niet mogelijk om telefonisch te bepalen hoeveel uren thuiszorg iemand nodig heeft. " Ik twijfel er niet aan dat de mensen die telefonisch indiceren goed zijn opgeleid zoals de wethouder aangeeft. Maar je kan gewoonweg niet door de telefoon bepalen hoeveel en welke zorg iemand nodig heeft. De gemeente moet stoppen met de samenwerking met het commerciele Movaris die nu bepaald hoeveel zorg iemand nodig heeft. Geld dat bedoeld is voor de zorg wordt nu uitgegeven aan deze indicatiebureaucratie. De gemeente kan de indicatie beter overlaten aan de wijkverpleegkundige of de huisarts. In dat geval wordt de inzet van zorg ook veel flexibeler. Nu worden mensen voor een geheel jaar geindiceerd terwijl hun situatie tussentijds kan veranderen" Aldus van der Sloot.

Dit artikel verscheen op woensdag 23 september in de IJssel en Lekstreek.

U bent hier