h

Steun SP voorstel om referendum mogelijk te maken

5 oktober 2010

Steun SP voorstel om referendum mogelijk te maken

Op maandag 4 oktober kreeg de SP steun van Leefbaar Capelle, PvdA, GroenLinks, D66 en Capelle.nu! voor haar voorstel om een referendum mogelijk te maken. Ook wethouder van Sluis staat positief tegenover het voorstel. Volgens de socialisten is het goed voor de democratie als de gemeente Capelle bij belangrijke beslissingen een referendum kan uitschrijven, zeker nu mensen steeds minder invloed hebben op de beslissingen die in de politiek worden genomen.

"De SP vindt het belangrijk dat een gemeentebestuur haar inwoners betrekt bij besluitvorming en hen daarbij ook meer invloed geeft. Zeker wanneer het gaat om belangrijke en ingrijpende beslissingen. Het is belangrijk dat burgers zelf een referendum kunnen uitschrijven wanneer dat breed wordt gedragen in de gemeente. Ik ben blij met de steun vanuit verschillende fracties om een referendumverordening in te voeren. We zullen ons voorstel verder uitwerken tot een initiatiefvoorstel en dat voorleggen aan de gemeenteraad". Aldus SP fractievoorzitter Jurgen van der Sloot.

Een referendum op gemeentelijk niveau is nooit bindend. Op gemeentelijk niveau is zowel een raadgevend als een raadplegend referendum mogelijk. Bij een raadgevend referendum ligt het initiatief bij de inwoners en bij een raadplegend referendum bij de gemeenteraad. Van der Sloot: "Het is goed om inwoners de mogelijkheid te geven zich uit te spreken voor of tegen een plan vanuit de gemeenteraad. Uiteraard moet de raad dan ook respect hebben voor de uitslag van een referendum".

U bent hier