h

Kosten veiligheid lopen uit de hand

27 juni 2011

Kosten veiligheid lopen uit de hand

Het college van B & W in Capelle aan den IJssel trekt meer geld uit voor veiligheid. Vorig jaar werd er structureel tweehonderdduizend euro uitgetrokken voor stadsmariniers. Nu komt daar jaarlijks honderdduizend euro bij voor camerabeveiliging. De SP vindt deze uitgaven niet passen in tijden van forse bezuinigen. Volgens fractievoorzitter Jurgen van der Sloot is niet bewezen dat dit Capelle echt veiliger maakt.
Handhaving

“Door de bezuinigingen hebben we minder geld te besteden. Het is bijvoorbeeld onzeker of alle vestigingen van de bibliotheek wel open blijven. Daarnaast wordt er bezuinigd op bijzondere bijstand, jongerenwerk en de maatschappelijke ondersteuning. Een deel van deze bezuinigingen is niet noodzakelijk als het college ook eens kritisch durft te kijken naar alle uitgaven voor veiligheid. Ik zet vraagtekens bij de uitgaven voor handhaving die oplopen tot ruim achthonderdduizend euro. Afgelopen vrijdag stond er in het AD dat bewoners van de Hoekenbuurt nooit een handhaver zien in hun buurt. Dan vraag ik me echt af of dit wel de oplossing is.”

Volgende week bij de voorjaarsnota zal de SP met een voorstel komen om voorlopig nog geen honderdduizend euro per jaar uit te gaan geven voor camera’s. De partij wil eerst in debat met het college en daarbij het gehele veiligheidsbeleid tegen het licht houden.

“Het college gaat het inhoudelijke debat uit de weg op het gebied van veiligheid. Er worden presentaties gegeven, werkbezoeken afgelegd, maar het inhoudelijke debat volgt niet. Zo heeft onze raad nooit een debat gevoerd over de noodzaak van stadsmariniers in Capelle. Nu moeten er ineens vijf camera’s komen. Neem Londen, een stad met de meeste camera’s ter wereld. Daar zijn de ervaringen helemaal niet positief. Met duizend camera’s wordt slechts één misdrijf opgelost,” aldus Jurgen van der Sloot.

U bent hier