h

SP werpt handschoen toe

19 juli 2011

SP werpt handschoen toe


Steeds meer werknemers in sociale werkplaatsen moeten van de regering een 'normale' baan zoeken. "Ik geloof er geen barst van dat dat gaat lukken," zegt SP'er Jurgen van der Sloot uit Capelle aan den IJssel, die een protestactie voorbereidt.

Het Capelse SP-raadslid heeft deze week een vracht werkhandschoenen aan huis laten bezorgen. Aan iedere handschoen - in totaal 500 paar - komt een kaartje te hangen met een boze boodschap aan het kabinet. Elders in het land doen SP-afdelingen hetzelfde. Na het reces worden alle handschoenen overhandigd aan staatssecretaris Paul de Krom (sociale zaken).

Het verzet richt zich op de regeling Werken naar Vermogen, die hoogstwaarschijnlijk in 2013 wordt ingevoerd. Behalve een nieuwe organisatiestructuur betekent de wet vooral één ding: bezuinigingen. Landelijk gaat het om 1,8 miljard euro.

Bij sociale werkplaats Promen - die vestigingen heeft in Capelle en Gouda - wordt de komende 2,5 jaar voor 325 mensen een baan gezocht bij een reguliere werkgever. Nu werken nog zo’n 2400 mensen bij Promen, waarvan de helft in Capelle. Het gros doet productie- en inpakwerk. De Capelse SP maakt zich grote zorgen of de werknemers van Promen goed terecht komen.

Van der Sloot: “Er zijn te weinig bedrijven die mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking aan willen nemen. Begeleiding kost te veel tijd of ze weten er geen raad mee.” De SP’er is bang dat personeel van de sociale werkplaatsen alsnog in de bijstand terecht komen.

Promen, die in mei een vestiging in Gouda moest sluiten, deelt de zorgen, maar gaat ‘alles op alles zetten om de werknemers goed te begeleiden naar een nieuwe werkplek’. Recent schreef de werkplaats 400 bedrijven in Rotterdam en Capelle aan met een verzoek voor passende werkplekken. “Dit werpt al vruchten af. We kunnen straks al dertig mensen plaatsen bij een grote landelijke organisatie,” verteld plaatsvervangend directeur van Promen Conny Westdijk-Wilkes, die de werkgever nog niet wil prijsgeven.

Westdijk-Wilkes hamert op een goede begeleiding van haar mensen. “De nieuwe werkgever moet weten dat er een maximum aan hun kunnen zit.”

Promen juicht de solidariteitsactie van de SP toe, maar twijfelt of ze ook op de barricade in Den Haag klimt. “Onze mensen zijn sneller uit balans. Zo’n actie brengt veel onrust,” verwacht Westdijk-Wilkes.
Promen-directeur Jaap van Emmerik, die door ziekte afwezig is, zei eerder in het AD dat de onrust ook nu al voelbaar is. “De tekorten lopen mogelijk op tot 6 miljoen in 2015. Onze vrees is dat we overblijven met allerzwakste onderlaag van de arbeidsmarkt en dat die groep daar net boven zichzelf maar moet redden. Terwijl het voor bijvoorbeeld een autist ook niet meevalt om zonder begeleiding voet tussen de deur te krijgen op de arbeidsmarkt.”

Geschreven door Hanneke van Houwelingen en verscheen op vrijdag 15 juli in het AD Rotterdam-Oost

U bent hier