h

Burgemeester wil geen excuses voor Molukkers

10 juni 2012

Burgemeester wil geen excuses voor Molukkers

Het college van B en W van Capelle aan den IJssel laat in antwoord op vragen van de SP weten geen excuses te willen maken aan de Molukse gemeenschap voor de kille ontvangst in de jaren 50. Het Capelse college zegt dat dit een taak is van de Rijksoverheid. Eerder hebben de burgemeesters in Leerdam en Weert wel excuus gemaakt.

De SP is teleurgesteld over de opstelling van het Capelse college. "Het is te gemakkelijk om je te verschuilen achter de Rijksoverheid. Dit is heel teleurstellend voor de Molukkers die al jaren onderdeel uit maakt Capelse gemeenschap, zeker als je ziet dat andere burgemeesters wel bereid zijn om hun nek uit te steken. Excuses het leed niet compenseren, maar kunnen ze wel bijdragen aan verzoening." Aldus SP-fractievoorzitter Jurgen van der Sloot

De SP vroeg in april aan het college om het voorbeeld van burgemeester Molkenboer van Leerdam te volgen. In 1951 kwamen circa 12.500 Molukkers naar ons land. Zij kregen een dienstbevel van het Koninklijk Nederland-Indisch Leger (KNIL) om te vertrekken, nadat Indonesiƫ onafhankelijk was geworden en de Molukkers op het eiland Ambon hun eigen republiek uitriepen. Na trouwe dienst aan het koninkrijk werden de Molukkers echter meteen ontslagen. Ze moesten met zeer weinig rondkomen. De vernedering die daarmee gepaard ging, heeft veel mensen gebroken.

U bent hier