h

SP-Kamerlid Farshad Bashir bezoekt Capelse buurten

11 mei 2016

SP-Kamerlid Farshad Bashir bezoekt Capelse buurten

Afgelopen maandagmiddag heeft SP-Kamerlid Farshad Bashir samen met de Capelse SP-fractievoorzitter Jurgen van der Sloot een bezoek gebracht aan de Capelse buurten die sinds dit jaar onder de Rotterdamwet vallen. In deze buurten zijn de nodige problemen en uitdagingen. De Rotterdamwet houdt in dat er in Schollevaar-Oost, Hoekenbuurt en Wiekslag geen nieuwe mensen mogen komen wonen zonder inkomen uit werk. De SP is zeer kritisch over de Rotterdamwet, omdat het grote groepen uitsluit die niet per definitie voor overlast zorgen. Voor Bashir een reden om een bezoek te brengen aan de Capelse buurten en te zien waar bewoners en gemeente in de praktijk tegenaan lopen. Wethouder Dick van Sluis (LC), de Capelse stadsmariniers en Havensteder gaven een toelichting op de plannen. 

Uit het bezoek blijkt, dat het beleid van minister Blok (VVD) op sommige punten zeer slecht uitpakt. Zo mag een woningcorporatie bijna geen inzet meer plegen op leefbaarheid in de buurt, terwijl de gemeente hier ook geen financiële middelen voor krijgt. De SP pleit voor een nieuw wijkenbeleid vanuit de landelijke overheid. “De gemeente Capelle haalt alles uit de kast met de mogelijkheden die ze hebben, maar met steun vanuit het Rijk zou er veel meer bereikt kunnen worden. Ook is het bizar dat minister Blok de woningcorporaties fors belast en dwingt om te bezuinigen op leefbaarheid," aldus Farshad Bashir.

De SP heeft in de Kamer voorgesteld om de heffing, die woningcorporaties nu moeten betalen om te zetten in een investeringsverplichting. Dit heeft als effect dat corporaties weer gaan investeren in hun buurten en in betaalbare huurwoningen. Ook wil de SP dat de corporatie meer ruimte krijgt om huismeesters meer ter plaatse te laten zijn. Bashir: "Eén wijkbeheerder op 4000 huishoudens is onvoldoende, met name in kwetsbare wijken. Huismeesters zijn de oren en ogen van de buurt en verdienen het om tijd hebben voor bewoners. Het kabinetsbeleid is teveel gericht op repressie, terwijl preventie juist veel problemen kan voorkomen. De buurt is het waard om daarin te investeren!"

U bent hier