h

ACTIE STOP DE HUURVERHOGING 1/2 : AANLEIDING EN KADER, LANDELIJK - LOKAAL

27 september 2020

ACTIE STOP DE HUURVERHOGING 1/2 : AANLEIDING EN KADER, LANDELIJK - LOKAAL

Foto: SP

Dit is deel 1 van een update over de maanden mei tot en met augustus.

AANLEIDING EN KADER
Vooral sinds 2011 groeien de huurprijzen véél harder dan de inkomens. Oorzaak: de verhuurderheffing. Een vol kwart van de huur verdwijnt daardoor regelrecht in de staatskas. Dit treft alle woninghuurders. Ook als je al lang een woning huurt, want dan gebeurt dit via huurmaximalisatie. Dat wil zeggen dat de verhuurder elk jaar je huurprijs extra fors mag laten stijgen aan de hand van de WOZ-waarde. Opdat álle huurwoningen op zo maximaal mogelijke huur belanden. Ook al hebben marktwaardes niets van doen met redelijke huurwoningexploitatie. Daarnaast heeft zulk marktbeleid schaarste veroorzaakt: een enorme vraag bij een aanbod van niks. Ook betaalbaarheid verdween hierdoor steeds verder uit zicht: steeds meer 'duur scheefwonen', steeds meer mensen in betalings­problemen, steeds meer daklozen, en zo voort.
Doe daar de coronacrisis bovenop met de daaruit volgende diepe economische crisis die alle deskundige partijen voorspellen, van ons Centraal Planbureau tot en met de OESO, en het drama is compleet. Temeer bij dalende inkomens door fors toenemende werkloosheid etcetera. Met ook nog 'ns deze verwachtingen, is dus 0% al veel te veel.
Natuurlijk is zowat iederéén de dupe van dit 'vechtmarkt'-beleid, zowel kopers als huurders, tot ver boven modaal aan toe. Meer dan 50% van alle huishoudens kan überhaupt niet eens rondkomen zonder toeslagen. Rondpomperij die níet gratis is. Net zo min als die schaarste, veroorzaakt door misplaatste kortzichtige zuinigheid. 'Markt' bespaart dus niets, integendeel. En leidt ook nog 'ns tot alle gevolgen afwentelen op het individu. Bij de verhuurderheffing pakt dit al helemáál bezopen uit, want woninghuurders zien helemaal níets terug voor hun intussen al 10 miljard euro die door deze heffing rechtstreeks de staatskas in ging.

LANDELIJK - LOKAAL
Ook al is de rode draad hetzelfde (zie hierboven), per gemeente is de situatie verschillend. Dat is waarom lokale en landelijke acties allebei nodig zijn, opdat ze elkaar aanvullen en versterken. Hoe dat in onze afdeling is ingevuld, dat lees je hieronder.
Natuurlijk gaat dit om veel méér dan die verhuurderheffing. Maar zoals het SP-campagneteam zei: je moet érgens beginnen. Al houdt 't daar zeker niet bij op. En ook dát geldt zowel landelijk als lokaal. Want waar we naar toe moeten, op woninggebied is dat fatsoenlijke Volkshuisvesting.

Reactie toevoegen

U bent hier