h

TOESLAGENAFFAIRE, SCHULDHULPVERLENING

9 februari 2023

TOESLAGENAFFAIRE, SCHULDHULPVERLENING

Foto: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/goed-ingelichte-kring/fc9bcb9c-c2de-43fd-b4f5-b3aa5f9be572/2022-11-26-het-lijkt-erom-te-draa

Op onze site kon je lezen: 'Gemeente Capelle volgt zonder meer het beleid van de UHT dat vooral gericht is op mensen niet in aanmerking te doen komen. Daardoor blijven gedupeerden door de belastingdienst, zowel bij toeslagen als anderszins, weggezet worden als de fraudeur die ze alle kans van helemaal niet zijn. Óók door ónze gemeente.' (1)

Rotterdam gebruikt intussen een nieuwe telmethode (2): 'Tot voor kort werden alleen de ouders meegeteld die door de Belastingdienst als mogelijke gedupeerde waren aangemerkt. Nu zijn ook de ouders meegenomen die in beeld zijn gekomen doordat ze een gemeentelijke schuld hebben. Tevens is een groep gedupeerden meegeteld die zich later bij de gemeente heeft gemeld.' Gevolg: de groep Rotterdamse gedupeerden blijkt anderhalf keer zo groot te zijn als bij de eerdere manier van tellen: 9.200 huishoudens. Van hen is nu ruim 51% erkend door de belastingdienst, 46,74% wacht nog op erkenning en slechts 1,9% is afgewezen.
En dat terwijl de belastingdienst erg haar best lijkt te doen om toch maar zo min mogelijk te hoeven oplossen aan wat ze zelf -onterecht!- deze mensen heeft aangedaan. De enorme rompslomp aan procedures en juristen gaat ook financieel allang te boven wat rechtstreekse oplossing en fatsoenlijke schadeloosstelling gekost zou hebben (3). Dit gaat ook op in breder verband, namelijk voor de schuldhulpverleningsindustrie. Nog 'n overeenkomst: er wordt géén recht gedaan aan terechte bezwaren.

Het artikel 'Gelijkwaardigheid van bewonerbelangen' (4) typeert de houding van overheden hierbij. Met Capelle aan den IJssel als model. Het is die houding die overal in doorwerkt, óók op het gebied van toeslagen en schulden. Dus ook hierin is onze gemeente een schoolvoorbeeld. Zowel in die enorme formalistische rompslomp ten koste van terechte inwonerbelangen, als in het geen recht doen aan terechte bezwaren. In variant op hoe Renske Leijten 't zegt: het lijkt erom te draaien dat inwoners zo min mogelijk mogen krijgen. Tot welke prijs, dat interesseert gemeente Capelle blijkbaar niet.

1. https://capelleaandenijssel.sp.nl/nieuws/2022/07/toeslagenaffaire-zwarte...
2. https://nos.nl/artikel/2455637-meer-rotterdammers-gedupeerd-door-toeslag...
3. https://www.nporadio1.nl/fragmenten/goed-ingelichte-kring/fc9bcb9c-c2de-...
4. https://capelleaandenijssel.sp.nl/nieuws/2023/02/gelijkwaardigheid-van-i...

UPDATE
Hieronder de belangrijkste links over de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT), periode 1-3 februari 2023, die neerkomen op deze citaten:
- Mensen die hun mond wel open doen, krijgen te horen dat hun contract niet wordt verlengd. "Dat is een signaal naar de rest: als je je uitspreekt, overkomt jou hetzelfde."
- 'De ouder zou leidend moeten zijn. Nu wordt er vooral gezocht naar bewijs om hun verhaal te wantrouwen. En dat zoeken naar bewijs maakt het proces weer stroperiger.'
Vooral het schuin-vet gezette citaat bevestigt wat Renske Leijten al járen zegt over dit schandaal. Dieptriest dat niet alleen de gedupeerden géén recht wordt gedaan, maar evenmin de uitvoerende werknemers. Hoe voorspelbaar: van die snellere afhandeling (6) komt dus totaal niets terecht.

5. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2462070-herstel-gedupeerden-toeslagenaf... , met bijbehorende video https://nos.nl/nieuwsuur/video/2462139-chaos-bij-club-die-compensatie-to...
6. https://nos.nl/artikel/2462358-kabinet-gaat-stinkende-best-doen-voor-sne...
7. https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2462418-met-ideeen-advocaten-om-toeslag... , met video https://nos.nl/nieuwsuur/video/2462424-we-lopen-met-open-ogen-naar-een-n...

Reactie toevoegen

U bent hier