h

WOONCRISIS

25 september 2021

WOONCRISIS

In het artikel https://capelleaandenijssel.sp.nl/nieuws/2021/04/woonbeleid-hoven-demons...  kon je lezen: slagingskans van woningzoekenden is niet afhankelijk van hun inzet, maar van het AANBOD. Ziehier een Capels voorbeeld van absurde wanverhoudingen tussen zulk aanbod en het aantal gegadigden. Lees de getuigenis van een Capelse die alsmaar niet slagen kan. De nood is echt gigahoog. Daarom een meldpunt als basis voor actie.

Een Capels SP-lid voorzag ons wederom van screenprints die de wooncrisis alhier zeer duidelijk illustreren. Hartelijk dank! Het betreft 2 woningen, dicht bij elkaar gelegen in de wijk Schenkel, aangeboden via Woonnet Rijnmond rond eind mei 2021. Voor een doorsnee gezinswoning met een maandelijkse huurprijs van € 1.150,- waren er 31 gegadigden. Waarvan er uiteraard maar eentje slagen kan. Voor een kleine slechte woning echter, waren dat er maar liefst boven de 4.500. En waarom? De huurprijs was ongeveer € 530,- ...
Nogal wiedes dat die eerste woning voor de bulk van de Capellenaren straal onbetaalbaar is. Zie bijvoorbeeld https://capelleaandenijssel.sp.nl/nieuws/2020/09/thema-avonden-woningbou... , een artikel dat ook terug te vinden is in het naslagnummer van onze nieuwsbrief 2020 (nr.3, september-oktober). Uit die cijfers kun je opmaken: een inkomen van netto zo'n € 1.750,- per huishouden per maand, pakweg de helft van onze bevolking haalt dat níet. Maar méér dan 4.500 gegadigden voor 1 kleine slechte woning die dan nog wèl betaalbaar is?!?
Een kleine 2 jaar geleden waren er ruim 2.000 gegadigden per nog daadwerkelijk betaalbare woning, bleek uit zulke screenprints. Een slaagkans die intussen ruim dubbel zo klein werd: net iets minder dan 1 op 4.500. Of -anders gezegd- minstens 4.500 huishoudens die er niet in slagen om deze betaalbare woonruimte te bemachtigen.
Hoe nijpend de situatie hier is, blijkt ook uit het verhaal van een Capelse woningzoekende in onderstaand kader.

Ik ben 31 jaar, ben politieagent en woon momenteel noodgedwongen weer bij mijn ouders.
Ik heb een goede baan, maar een woning bemachtigen, dat lukt niet.
Voor sociale huur kom ik nog net in aanmerking, maar wel voor een huur van meer dan 900 euro. Daardoor blijft ook de Rotterdamwet buiten mijn bereik. Aangezien ik alleen ben en niets liever zou willen dan mijn leven te verrijken met een kindje, kan ik die huur op geen enkele wijze betalen zonder mijn dromen te laten gaan. En nu had ik laatst bijna een woning. Stond voor het eerst in de top 10, dat is echt al heel wat nadat je 4 jaar ingeschreven staat. Maar toen kreeg ik een brief van de woningcorporatie dat deze woning op andere wijze verhuurd was. Voor vragen moest ik bellen naar een nummer. Nou, na 3 weken bijna dagelijks gebeld te hebben en niemand te hebben gesproken, heb ik opgegeven.
Nu zal je misschien denken: waarom niet kopen. Dit zou ik graag doen, maar dan kom ik eigenlijk weer terug op hetzelfde punt. De prijzen zijn hoog en steeds als ik een bod doe, word ik weer overboden. Gezien dat ik ook maar een beperkt bedrag als hypotheek mag aanvragen, kan ik niet blijven bieden en vis ik dus steeds achter het net. Nou had ik vorige week een toppunt van woede. Dat ik niet aan huurwoningen kan komen vanwege de regels, dat is al frustrerend genoeg. Maar vorige week reageerde ik op een koopwoning en moest ik een vragenlijst invullen. Dit was om door de eerste selectie te komen. Vervolgens kreeg ik een brief dat ik niet aan genoeg gunfactoren voldeed dus dat ik geen bod kon doen. De frustratie is zo groot op dit moment: ik loop tegen muren aan die niet om te krijgen zijn.
Ik ben een vrouw met een baan en zekerheid, maar een eigen woning zit er niet in. Ik weet dat jullie hier niet veel voor kunnen doen. Maar ik moest mijn verhaal kwijt.
(inzender is bij de redactie bekend)

De screenprints en de getuigenis hierboven, maakten duidelijk dat de nood écht gigahoog is opgelopen. Het afdelingsbestuur wilde een meldpunt voor woningzoekenden opzetten om tot een zwartboek en verdere actie te kunnen komen. Begin juli echter, kwam de SP hier landelijk al mee: https://doemee.sp.nl/wooncrisis . Natuurlijk sluiten wij ons daar graag bij aan:

Ben jij iemand die getroffen wordt door de wooncrisis? Ga dan naar dit meldpunt en vertel je klacht.
Ken je zo iemand? Attendeer die dan op https://doemee.sp.nl/wooncrisis

Probleempje: dit meldpunt mag de inzendingen uit ons afdelingsgebied niet met ons delen. Dat maakt 't moeilijk om een lokaal zwartboek te maken en daar actie mee te ondernemen, gericht op de Capelse en liefst ook Krimpense situatie. Oplossing: een afschrift van de inzending sturen naar ons afdelingsadres.
Natuurlijk kun je ervaringen met de wooncrisis ook aan de afdeling (laten) weten om die te laten doorsturen aan het meldpunt.
Je kunt ons bereiken bijvoorbeeld via https://capelleaandenijssel.sp.nl/contact

Reactie toevoegen

U bent hier